Converteren

 

fotocamera Omzetten naar zwart-wit

Een foto omzetten naar zwart-wit kan op verschillende manieren. Sommige camera's hebben een instelling om meteen in zwart-wit te fotograferen. Dit is natuurlijk erg gemakkelijk, maar niet de beste methode. Je hebt dan veel minder mogelijkheden in de nabewerking. Kies in het camera-menu liever voor opnamen in RAW- én JPEG-formaat en voor zwart-wit. Dan wordt de foto toch in kleur opgeslagen (RAW) in de geheugenkaart, maar op het lcd-scherm lcd-scherm van de camera zie je de opname in zwart-wit (JPEG).

Een zwart-wit foto legt meer nadruk op het onderwerp, het licht (liefst veel contrast) en de compositie. De foto wint daardoor aan kracht. Vooral in de natuurfotografie en de straatfotografie werkt dit goed. Er zijn talloze voorbeelden van beroemde fotografen die fotograferen in zwart-wit. Probeer dit niet na te doen en ontwikkel je eigen stijl. Leg vast wat je zelf interessant vind.

Hieronder staat een foto die ik gemaakt heb tijdens de Venloop in 2015. Afgebeeld zijn een aantal hardlopers in verschillende outfits. De centrale loopster kijkt recht in de camera en trekt meteen de aandacht in haar felroze shirt.
We gaan deze foto converteren naar zwart-wit. Hiervoor bestaan in Gimp meerdere methoden. We bekijken er drie en beginnen met 'Methode 1'.

deelnemers aan de Venloop in 2015

 

 Methode 1

De gemakkelijkste manier is te kiezen voor 'Afbeelding' → 'Modus' → 'Grijswaarden'. Het programma zet de RGB-waarden dan om naar Grijswaarden volgens een vaste standaard.

Een andere gemakkelijke manier is het terugschroeven van de verzadiging naar nul: 'Kleuren' → 'Verzadiging...' → zet het schuifje 'Schaal' helemaal naar links (0,000).

deelnemers aan de Venloop in 2015
Converteren door Grijswaarden
deelnemers aan de Venloop in 2015
Converteren door Verzadiging

Tussen de beide omzettingen is nauwelijks verschil te zien.

Onder het menu-item 'Kleuren' kun je in GIMP echter ook nog kiezen voor 'Grijswaarden': 'Kleuren' → 'Grijswaarden' → 'Grijswaarden'.
Standaard staat bij 'Modus' de optie 'Helderheid' geselecteerd. Je kunt echter ook kiezen voor 'Gemiddeld (HSI)' en 'Waarde (HSV)'. HSL (ook wel HSI genoemd) en HSV zijn twee verschillende systemen om kleuren te definiëren. Het omzetten naar grijswaarden levert dan ook andere resultaten op.

deelnemers aan de Venloop in 2015
Grijswaarden: Gemiddeld HSI
deelnemers aan de Venloop in 2015
Grijswaarden: Waarde HSV

De omzetting met "Waarde HSV" spreekt het meest aan. De centrale loopster springt er weer uit en trekt meteen de aandacht.

Nabewerken met GIMP

 

GIMP heeft verschillende mogelijkheden om een foto te bewerken.

  • Hier is gebruik gemaakt van:
    • Doordrukken/tegenhouden - zie de GIMP-documentatie 
    • Kleuren → Schaduwen/hoge lichten...
    • Kleuren → Curves...
    • Kleuren → Auto → Witbalans...
    • Kleuren → Auto → Contrast uitrekken...

Speel met de instellingen totdat je tevreden bent met het resultaat.
Tip: Maak eerst een kopie van de afbeelding voordat je met de bewerking begint. Klik met de rechter muisknop op de afbeelding en kies voor "Afbeelding → Dupliceren".

deelnemers aan de Venloop in 2015
Grijswaarden: Waarde HSV met nabewerking