Welkom

 

fotocameraZwart-Wit Fotografie

 

De allereerste foto's waren in zwart-wit, of eigenlijk in grijstinten (monochroom). Maar ook na de uitvinding van de kleurenfoto bleef de zwart-wit fotografie bestaan. De laatste tijd neemt de belangstelling voor monochroom zelfs weer toe.

Een zwart-wit foto heeft meer contrast, meer dramatiek en meer focus op het onderwerp dan een kleurenfoto. Dat betekent dat niet iedere foto geschikt is om effectief te worden weergegeven in zwart-wit. Als je kleur verwijderd, moet je iets anders kunnen toevoegen zodat de foto werkt. Spelen met licht is nog belangrijker.

Onlangs heb ik mijn oude hobby opgepakt en ben ik weer gaan fotograferen. Ik wil mij gaan toeleggen op de zwart-wit fotografie. Foto's maak ik voornamelijk tijdens mijn wandelingen in het bosgebied  bij mijn woonplaats in Noord-Limburg op de grens met Duitsland. (Bekijk het gebied op een kaart van OpenStreetMap  ).

Ik gebruik mijn oude Canon 7D  die eind 2009 op de markt kwam, maar nog prima voldoet. De foto's worden in kleur opgeslagen als RAW- en JPEG-bestanden  . Op de camera worden de beelden echter in zwart-wit getoond. Het nabewerken en omzetten naar zwart-wit doe ik met de freeware programma's RawTherapee  en GIMP  .

 

Blog Nieuw

bankje in de sneeuw in het Brachterwald
Oude foto's

Hier staan foto's die ik zo'n 20 jaar geleden gemaakt heb. Deels met mijn eerste camera, de Canon 350D, en deels met zijn opvolger: de Canon 50D. De foto's zij gemaakt in het Kaldenkirchener Grenzwald en het Brachterwald

Lees meer...

Bezoekers van de open dag van de aquarium-speciaalzaak
Open dag

Een aantal jaren geleden mocht ik foto's maken tijdens een open dag van de plaatselijke aquarium-speciaalzaak. Om zo onopvallend mogelijk te kunnen werken, gebruikte ik alleen het beschikbare licht.

Lees meer...

Deelnemers aan de Venloop van 2015
Venloop

Sinds 2006 wordt de Venloop georganiseerd. Het idee ontstond in een vriendengroep die in 2004 had meegelopen in de New York Marathon. Zij vonden dat iets dergelijks (maar dan kleiner) ook in Venlo moest komen.

Lees meer...

 

 

fotocameraSelectie

Hieronder staan een aantal foto's die ik in het verleden al heb gemaakt en zijn omgezet naar zwart wit. Het zijn geen meesterwerken (ik ben nu eenmaal een amateur), maar dat laat ruimte voor verbetering!